Magyar English

IPARJOG 15-1-2016-0046 sz. pályázat bemutatása

Cégünk a Pharmatéka Preventive Kft. állatgyógyszereket és takarmány adalékokat gyártó, GMP, FAMI QS minősítésű üzemi háttérrel rendelkező, valamint alternatív humán egészségügyi készítményeket gyártó, fejlesztő vállalkozás. A cégben dolgozó, több mint 25-30 éves gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező szakemberek olyan speciális képességgel rendelkeznek, akik folyamatos fejlesztéseket, innovációkat képesek végrehajtani.

Az elmúlt években új feladatot jelentett az akut és krónikus dizentériát okozó baktériumok szaporodásának visszaszorítása, szelektív gátlása. Mivel a fertőzések gyógyszeres kezelésénél gyakori a rezisztencia, szükségessé vált egy preventív célú, a káros baktériumok szaporodását gátló, speciális preventív készítmény kifejlesztésére. Gyakorlati megfigyelések és tapasztalatok vezettek bennünket arra, hogy egy új, alacsony toxicitású hatékony, súlyhozamokra pozitívan ható gazdaságos terméket regisztráltassunk az Európai Unióban.

Az akut dizentéria megelőzésére szolgáló összetételünkre P 0700745 számon magyar szabadalmat kaptunk. A PCT vizsgálatok után USA 8,425,918 B2 számon amerikai, 201000854 számon eurázsiai, 201007711 számon ukrán, majd 08806828 számon európai országokra is licenc jogot kaptunk.

A termék újdonsága és hatékonysága megnyitotta a magyar piacokat. A hazai állatlétszám csökkenő mértéke ellenére pár éven belül a piac egyharmadában már a készítményt kedvelten használták. Az Európai Uniós országokban való széleskörű forgalmazáshoz azonban központi regisztráció volt szükséges. Mivel ez az unión kívüli termékforgalmazást nem érintette az adalékanyagot Union kívüli országokba a mai napig is exportáljuk.

Az Innovációt folytatva egy krónikus dizentéria elleni készítményt is kifejlesztettünk, mely obligát baktériumok ellen is hatékonyan használható. Számításaink szerint az elmúlt 10 évben több mint 5 millió sertést mentettünk meg dizentériás kártételtől.

Fejlesztő munkák elismeréséért cégünk több kiállítói, 2011 évben az Innovációs Nagydíj Pályázaton két Innovációs Díjban részesült.

Az elhúzódó Uniós szabadalmaztatás, valamint annak fenntartási költsége vállalkozásunkat erősen megterheli. Sajnos a hosszas engedélyezési eljárást kihasználva egyes cégek hamisításokat és szabadalmi bitorlásokat követnek el, mely rontja a termékek hitelét és piaci helyzetét.

Cégünk az innovációs munka bemutatásával a Hannoveri Vásáron sikeres partner kapcsolatokat épített ki. Várható, hogy eladásaink a jövőben nagymértékben emelkedni fognak. Nagy segítséget jelentett az, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett IPARJOG 15-1-2016-0046 számú pályázaton támogatást nyertünk és ez állta, kizárólagos jogot tudunk biztosítani cégünknek és a velünk üzleti kapcsolatban lévő szerződött partnereink részére az új technológia kiszélesítése érdekében.

Budapest, 2017. március 01.

Dr. Hutás István